Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ

Universitetskanslerämbetet riktar i en aktuell utredning allvarlig kritik mot Göteborgs universitet. Detta efter att två tidigare anställda i en anmälan kunnat dokumentera ett 90-tal tvivelaktiga anställningar vid lärosätet. UKÄ ger anmälarna rätt i att det i samtliga fall handlat om ”felaktig rättstillämpning”. På grund av de allvarliga brister som förekommit har Universitetskanslerämbetet beslutat hålla GU under fortsatt observation.

”Göteborgs universitet har, i ett stort antal fall som sträcker sig över en lång period, fattat beslut om anställningar utan att dessförinnan ha informerat om att det funnits lediga anställningar”. Vidare: ”Göteborgs universitet har dessutom låtit tidsbegränsade anställningar övergå till tillsvidareanställningar med hänvisning till LAS, trots att det saknats förutsättningar att tillämpa den lagen.”

Detta framkommer i den 23 sidor långa utredning som Universitetskanslerämbetet (UKÄ) lade fram i dagarna. Utredningen utmynnar i ”allvarlig kritik mot Göteborgs universitet på grund av den felaktiga rättstillämpningen”.

Inte nog med det: UKÄ ska också följa upp utredningen genom att slumpvid granska utvalda anställningsärenden vid Göteborgs universitet, som nu alltså sätts under ett slags tillsyn därför att UKÄ uppenbarligen saknar förtroende för ledningen.

Academic Rights Watch har i en rad inlägg följt den uppseendeväckande situationen vid Göteborgs universitet (se nedan). Vi har också publicerat och ställt oss bakom den anmälan av Jan Almäng och Christer Svennerlind som föranledde UKÄ:s granskning.

Magnus Zetterholm på ARW är mycket nöjd med utgången:

– UKÄ ska ha en eloge för att ha gått till botten med det oacceptabla läget vid GU, där regelverket brutit samman och många akademiker utestängts från att konkurrera om anställningar. Det här stärker UKÄ:s trovärdighet i många akademikers ögon, säger Zetterholm.

– ARW har konstaterat att regelbrotten vid anställningar kunnat breda ut sig även efter det att anmälan inkom till UKÄ. De steg som vidtagits av rektor Pam Fredman har varit otillräckliga i praktiken. Det var därför helt nödvändigt att sätta universitet under tillsyn, konstaterar Zetterholm.

Zetterholm vill passa på att uppmärksamma anmälarnas roll i sammanhanget.

– Om inte Almäng och Svennerlind hade skickat in sin gedigna anmälan hade UKÄ knappast reagerat på missförhållandena. Då hade regelbrotten fått fortsätta obehindrade. Den svenska högskolan är anmälarna ett stort tack skyldig. Nu hoppas vi att det äntligen blir ordning och reda i Göteborg.

UKÄ konstaterar i utredningen att förfarandet att inte utlysa anställningar strider mot 6 § anställningsförordningen och att det även kan ifrågasättas om universitet kan anses ha uppfyllt det i grundlagen och andra lagar stadgade kravet som innebär att det vid anställningar bara ska fästas avseende vid sakliga grunder såsom förtjänst och skicklighet. Man tillägger:

Eftersom universitets agerande har omöjliggjort för andra att söka och få de aktuella anställningarna, måste detta även anses gå emot målsättning att stimulera de anställdas möjlighet till rörlighet mellan olika lärosäten, som regeringen uttalat vid flera tillfällen.

I utredningen framkommer också andra intressanta detaljer. ARW har i ett tidigare inlägg observerat att den dåvarande prefekt vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori som även av internrevisionen vid GU gjordes ansvarig för en rad felaktiga anställningar trots detta inte har ställts till svars i lärosätets personalansvarsnämnd. Den förklaring som ges i utredning, efter att frågan också rests i en tidigare UKÄ-remiss till GU:s styrelse, är att man velat invänta utgången av den rättsprocess som samma prefekt är inblandad i med anledning av påstått brott mot grundlagens efterforskningsförbud. Detta för att ärendena från disciplinsynpunkt ska bli föremål för gemensam beredning i personalansvarsnämnden (sid. 17).

Beslutet i ärendet fattades på UKÄ av tf. myndighetschefen Annika Pontén efter föredragning av verksjuristen Christoffer Svensson i närvaro av avdelningschefen Christian Sjöstrand samt chefsassistenten Anges Ers.

EJO/JSS

♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! ♦

 

Liknande ärenden

Filosofiprofessor rasar mot GU:s ledning: kräver nolltolerans mot regelbrott vid tjänstetillsättningar

ARW publicerar massiv anmälan mot Göteborgs universitet: 95 fall av rättsvidrig anställning inom Humanistisk fakultet

Anställningsskandalen vid GU: därför måste både universitetsstyrelsen och Sulf reagera

Anställningsskandalen vid GU: ARW polisanmäler internt ”friade” chefer

Efter UKÄ:s hårda kritik: dags för högskoleministern att avsätta GU:s styrelse