ARW:s ordförande avhyste orosstiftare från tjänsterummet: blev själv åtalad – ”riskerar urholka lärares nödvärnsrätt”

En kvinnlig orosstiftare tog sig in på ARW-ordföranden Erik J Olsson tjänsterum och hindrade honom från att ringa till vaktmästaren. Kvinnan vägrade sedan lämna rummet. Till slut föste Olsson ut henne, vilket man har rätt till vid nödvärn (se längst ner i denna text). Ingripandet ledde emellertid till att han själv blev anmäld och åtalad. Olssons försvar går ut på att åklagaren inte bevisat uppsåt och underlåtit att tillämpa nödvärnsrätten varför åtalet bör ogillas. Rättegång äger rum vid Lunds tingsrätt den 3 mars 2025.

Det var den 25 januari 2024 som en kvinnlig orosstiftare tog sig in på professor Erik J Olssons tjänsterum vid Lunds universitet. Kvinnan hade inte avtalat tid för möte. Hon betedde sig aggressivt, började ta ut böcker från hyllorna, föste ner arbetsmaterial på golvet och flyttade datorskärmen åt sidan. Hon hindrade sedan Olsson att ringa vaktmästaren och vägrade lämna rummet.

När kvinnan tog ett klädesplagg från en hängare försökte Olsson ta tillbaka plagget och föste ut kvinnan. Då hon ramlade bakåt menar hon att hon blev knuffad. Olsson säger att han är förvånad över att hon ramlade och att han bara vill freda sitt kontor och sina ägodelar. Han säger att han inte använde mer kraft än situationen krävde.

Det hade kunnat sluta där – om inte kvinnan efter händelsen gjort en polisanmälan. I förundersökningen förklarade kvinnan att hon ångrat sin anmälan och vill att undersökningen läggs ner. Men en junior kvinnlig assistentåklagare vid Södra Skånes åklagarkammare valde ändå att väcka åtal, trots att anmälaren ändrat sig.

– Bakom den här egendomliga historien ligger en relationskonflikt som saknar allmänintresse, förklarar Olsson.

Han menar att detta inte får överskugga att fallet reser principiella frågor och berör anställdas rätt till nödvärn vid intrång på kontoret.

– Det är allmänt känt att det förekommer hat och hot mot forskare och lärare. Nästa gång är det kanske en aktivist eller en missnöjd student som tränger sig in på tjänsterummet, uppträder aggressivt och måste avhysas. Det får inte råda några tvivel på att man som lärare måste kunna freda sig, säger Olsson.

I maj 2024 vandaliserades Mellanöstern-kännaren och statsvetaren Anders Perssons tjänsterum på Linnéuniversitetet i Växjö i maj 2024. Aktivisterna var missnöjda med hans redogörelse för Israel-Palestina-konflikten i medierna. Persson var dock inte närvarande när intrånget skedde.

– Saken gäller inte bara högskolan utan alla myndigheter. Vad händer om en person är missnöjd med ett myndighetsbeslut och börjar gå bärsärk i handläggarens arbetsrum? Givetvis måste handläggaren i så fall kunna ingripa fysiskt om det krävs utan att behöva oroa sig för att själv bli åtalad.

Olsson förundras över att åtal i detta fall väckts utan någon egentlig bevisning:

– Assistentåklagaren har åtalat utan att ha bevisat att jag haft uppsåt. Hon har dessutom underlåtit att tillämpa nödvärnsregeln.

– De som kallats som ”vittnen” har fått information från kvinnan som de anger att de haft kontakt med. Eftersom de inte sett något ska de i stället höras om vad kvinnan sagt, vilket knappast tillför något utöver hennes eget vittnesmål.

– Det hela är uppseendeväckande från rättssäkerhetssynpunkt. Jag vill helst inte tro att det rör sig om någon form av missriktad aktivism från assistentåklagarens sida på grund av att jag är medförfattare till en bok som uppfattats som feministkritisk. Boken nämns dock i förundersökningen.

I Åklagarmyndighetens senaste årsredovisning (2023), sid. 75, framhålls att myndigheten på senare tid anställt ett stort antal nya åklagare och att utbildning och handledning av dessa är ”en stor utmaning”. De erfarna åklagare som sköter utbildningen har, står det också, redan en hög arbetsbelastning.

– Det ska bli spännande att följa rättegången och se om Tingsrätten i Lund kan hantera ett fall där ett uppenbart orimligt åtal väckts, även om jag helst hade gjort det från en annan position än den tilltalades, säger Olsson.

Rättegången äger rum i Lunds tingsrätt den 3 mars 2025, kl. 9-11. Tingsrättens diarienummer: B 3427-24. Åklagarnummer: AM-13588-24.

Om nödvärn

24 Kap. Brottsbalken:

1 §   En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Rätt till nödvärn föreligger mot

   1. ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom,

   2. den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning,

   3. den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg, eller

   4. den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse. Lag (1994:458).

♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! Nu också via Patreon! ♦