ARW-avslöjande blev viralt: internationell proteststorm mot diskriminerande LTH-policy


ARW-inlägget om LTH:s policy att avbryta tillsättningar av tjänster som är på väg att gå till en manlig sökande blev viralt efter att bland andra Jordan B. Peterson spridit det på Twitter och Facebook. Hundratals kommenterar vittnar om stor internationell frustration och ilska över den, som man uppfattar det, orättvisa behandlingen av män. Men det framkommer också att LTH inte är ensamma om förbigå kompetenta manliga akademiker i ett internationellt perspektiv.

Det var den 1 november ARW kunde avslöja den diskriminerande behandling som Lunds tekniska högskola (LTH) utsätter manliga sökande för – i syfte att anställa fler kvinnor, oavsett om dessa är mest kompetenta eller inte. Interna dokument visade att om en manlig sökande är på väg att få ett biträdande lektorat drar fakulteten tillbaka sin finansiering av tjänsten så att tillsättningen sannolikt måste avbrytas. Sedan kan institutionen göra ett nytt försök att få en kvinnlig forskare med ett nytt biträdande lektorat osv.

En forskare vid LTH anmälde tillvägagångssättet till Diskrimineringsombudsmannen, som nu utreder förfarandet.

Det var emellertid först när vi publicerade inlägget i engelsk översättning på vår internationella sajt som det tog riktig skruv. Det skedde efter att det spreds på Twitter och Facebook, bland andra av den uppmärksammade kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B. Peterson. Genom Peterson spreds inlägget direkt till ca 2 miljoner människor. Det ledde sedan till ett mycket stort antal retweets och delningar i sociala medier, samt även till diskussioner på sajten reddit.

Flera hundra kommenterar och tusentals gillanden vittnade om ett mycket stort engagemang hos vissa grupper. Förklaringen är enkel: en stor del av Petersons publik utgörs av unga män, dvs., just den grupp som riskerar uteslutning och grusade akademiska förhoppningar genom den typ av policy som LTH infört.

Här är några axplock från de mest gillade manliga kommentarerna på twitter:

”Toxic feminism at it’s best”

”Competance and passion for the job should be the highest priority”

”I am a professor of the engineering undergradutate in Brazil. This kind of distinction initially, create a technical problem. A person without ability to do a structural calculation puts a building on the ground and so on. We have to have the most competent, end of story.”

”They have conflicting laws. They aren’t allowed to discriminate based on gender, but they have to ensure hiring is at 50/50. This is impossible.”

”Peace through war. Equality through exclusion.”

”Which basically says it’s acceptable to crush a man’s dreams and aspirations for experimental purposes.”

Men den mest gillade kommentaren kommer från en kvinna. Signaturen ”pink hedonist” skriver:

”I fear for this world. I fear that when my little brother will grow up, he will grow into a competent and talented man. I fear that him having confidence in his abilities will only be met with hostility from women. I fear that he will be rejected just because he is a man.”

Kommentarerna avslöjar också att Sverige och LTH inte är ensamma om att diskriminera manliga akademiker. Signaturen ”Viv Elaine” skriver: ”The same was/is happening in the university of Eindhoven in the Netherlands. They will only look at males after they haven’t found a new female coworker within 6 months.” En manlig kommentarer fyller i: ”Yep. So talented men will prefer other universities and University Eindhoven will feel that in a couple of years.”

Enligt andra finns liknande anställningsstrategier vid högskolor på Irland och i Norge, samt även inom näringslivet. Också andra fall i Sverige nämns.

Vad ska manliga sökande då göra? Flera kommentarer påpekar – halvt på skämt och halvt på allvar – att de i ansökan kan ”identifiera sig som kvinnor” och sedan ändra tillbaka när tjänsten väl är ett faktum. Hur ett sådant fall skulle hanteras av Lunds tekniska högskola vore intressant att följa.

AE/EJO/JSS/MZ

♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! ♦