Cancellerades efter samarbete med tidigare sexanklagad toppforskare: nu får hon Heterodox Academy-priset för akademiskt kurage

Den svenska astronomen Beatriz Villarroels samarbete med den tidigare sextrakasserianklagade exoplanetpionjären Geoff Marcy ledde till att hon cancellerades från konferenser och inte fick söka tjänster. Detta trots att Marcy aldrig fällts för något brott eller annan oegentlighet. För att hon inte lät sig kuvas belönades Villarroel i dagarna med prestigefulla Courage Award av den amerikanska organisationen Heterodox Academy.

”För den person som konsekvent haft kuraget att söka sanningen och som förkroppsligar modet att kämpa för principerna om fri forskning, åsiktsmångfald och konstruktiv oenighet inom akademin trots sociala och yrkesmässiga kostnader.”

Så lyder motivering för valet av Beatriz Villarroel som 2023 års mottagare av det prestigefulla Curage Award från den amerikanska organisationen Heterodox Academy. Hon är därmed en av de fyra personer som för olika förtjänster 2023 belönades med organisationens Open Inquiry Awards.

Beatriz Villarroel är forskarassistent vid Nordic Institute of Theoretical Physics (NORDITA), som är en del av Stockholms universitet. Hennes forskning fokuserar på strukturen och samutvecklingen av aktiva galaxkärnor och deras värdgalaxer samt sökandet efter utomjordisk intelligens. Nyligen startade hon EXOPROBE-projektet som syftar till att söka efter snabba blixtar från utomjordiska sonder nära jorden.

Villarroel får 2023 års Courage Award för sitt mod att stå emot trakasserier och diskriminering efter samarbetet med den tidigare sextrakasserianklagade exoplanetpionjären Geoff Marcy. Marcy har aldrig fällts för något brott eller annan oegentlighet. Trots detta har han i praktiken fått karriären förstörd och uteslutits ur det internationella forskningssamfundet.

Efter sitt samarbete med Marcy hindrades Villarroel från att presentera sina forskningsresultat vid en SETI-konferens (Search for Extraterrestrial Intelligence) i USA, och hon informerades i samband med en ansökan att hon som verksam vid ett kaliforniskt forskningsinstitut inte skulle kunna fortsätta sitt professionella samarbete med Marcy.

Academic Rights Watch publicerade nyligen en av Beatriz Villarroel författad sommarkrönika där hon avslöjar cancelkulturen inom astronomin och vad hon råkat ut för efter samarbetet med Marcy. Hon utvecklar där sina tankar om orimligheten i att i praktiken belägga Marcy med livslångt yrkesförbud.

Att så tidigt i sin karriär stå upp för sin frihet att bedriva forskning med en ledande forskare trots omfattande motstånd är imponerande, skriver Heterdox Academy i prismotiveringen. Organisationen vill särskilt uppmärksamma att Villarroels erfarenheter illustrerar hur hänvisning till ”guilt by association” kan användas för att begränsa forskning och yrkesmöjligheter för kvinnor inom STEM-området.

Beatriz Villarroel har tidigare belönats med L’Oreal-UNESCO-priset för “Women in Science with Support of Young Academy of Sweden”, 2021, samt för “Women in Science International Rising Talents”, 2022. Den som vill veta mer om Villarroel hänvisas till hennes hemsida.

Heterodox Academy är en ideell, partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att förbättra institutioner för högre utbildning genom att försvara principerna om åsiktsmångfald, fri forskning och konstruktiv oenighet.

Open Inquiry Awards lanserades 2018 och uppmärksammar dem som på ett utmärkt sätt främjar organisationens kärnvärden inom högre utbildning – genom att vara föredömen som andra kan lära sig och inspireras av. Årets fyra vinnare bedriver forskning som spänner över astrofysik, filosofi, kriminologi och sociologi. Även två forskningsuniversitet och en debattförening för studenter fick motta organisationens pris.

EJO/MZ

♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! Nu också via Patreon! ♦