När ekonomen Christian Sandström, känd för sin obekväma kritik av ”gröna bubblor”, väntade på sin befordran till professor i Jönköping fick han istället beskedet att kraven hade höjts. I ett aktuellt reportage om fallet i Dagens Industri fick Sandström emellertid oväntat stöd från den nya VD:n, som ifrågasatte lämpligheten hos en person i bedömningsgruppen. Men ARW kan nu avslöja att VD:n försökt backa internt från sitt uttalande. ARW publicerar i detta inlägg även en dokumenterad kronologi över det uppmärksammade ärendet.
Som Dagens Industri rapporterat fick ekonomiforskaren Christian Sandströms akademiska karriär ett abrupt slut sedan han i en rad debattartiklar och forskningsrapporter kritiserat subventioneringen av den gröna omställningen, något som Sandström menar riskerar leda till ”gröna bubblor”. Den tidigare utlovade befordran, förutsatt att handledningskravet uppfyllts, uteblev. I stället utarbetade en bedömningsgrupp en rad nya krav – krav som Sandström inte ansågs uppfylla. Bland annat sågs det som en nackdel att Sandström varit aktiv i energidebatten snarare än inom sitt huvudområde (Digital Business).
Detta hände 2023. Sedan kom den gröna kris som Sandström och ett fåtal andra forskare varnat för. Northvolt råkade i en akutfinansieringskris, LKAB pausade Hybrit, och Vattenfall och regeringen lade flera stora vindkraftsprojekt på is.
Den fråga som många ställer sig är: hur många miljarder hade kunnat sparas om man lyssnat på forskarna – i stället för att, som i Sandströms fall, utsätta dem för repressalier?
För Handelshögskolan betyder detta att man nu tvingas utstå offentlig kritik och missaktning. Lärosätets rykte som seriös akademi som värnar den akademiska friheten står på spel. Då Jönköping är en stiftelse där Handelshögskolan är ett ingående aktiebolag uppstår i förlängningen även frågan om denna organisationsforms lämplighet för akademiska syften. Har högskolans näringslivsanpassning här gått ut över den fria forskningen?
Dagens Industri kunde också avslöja att den professor som pekas ut som pådrivande för att få bort Sandström vid sidan om sin tjänst på högskolan även sitter i styrelsen för sin partners konsultbolag, verksamt inom förnybar energi. Partnern är också verksam i ett vindkraftsbolag. Kvinnan förnekar att hon skulle ha varit partisk.
Det som sticker ut i Dagens Industris reportage är att Sandström faktiskt fått stöd från Martin Wallin, JIBS nya VD och akademiska ledare. ”I efterhand så kan man kanske konstatera att det hade varit bättre om personen hade avstått från att ingå i bedömningsgruppen”, säger Wallin i artikeln. Han påpekar samtidigt att frågor om risk för jäv är ”notoriskt svårbedömda” och att han inte vill uttala sig i jävsfrågan.
Men ARW kan nu avslöja har Wallin internt försökt backa från sitt uttalande. I ett internt dokument, daterat den 27 november 2024, skriver Wallin:
Tyvärr har Dagens Industri valt att lyfta ett citat ur sitt sammanhang som underströk osäkerheten i bedömningen. Citatet: ”I efterhand så kan man kanske konstatera att det hade varit bättre om personen hade avstått från att ingå i bedömningsgruppen” skall läsas som ett uttryck för den osäkerhet som ibland uppstår vid jävsbedömningar och inte som ett försök att peka finger mot enskilda individer.
Notera att Wallin inte anser sig vara felciterad, utan hävdar att uttalandet ska förstås på ett annat sätt än det bokstavliga. Det är därför tveksamt om Wallin verkligen lyckas backa från uttalandet.
ARW har gjort en citeringsanalys som visar att Christian Sandström är mer citerad än hälften av de personer som redan är professorer vid Handelshögskolan i Jönköping. Vi har sammanfattat och dokumenterat den väsentliga händelseutvecklingen i ärendet nedan.
Detta har hänt
2018: Christian Sandström rekryteras som biträdande professor till Jönköping International Business School (JIBS), ett aktiebolag under stiftelsehögskolan Jönköping University. Rekryterande chef var JIBS:s dåvarande VD Jerker Moodysson.
2020: Sandström tillträder tjänsten som biträdande professor. Villkoren för befordran till professor specificeras i en så kallad GAP-analys där Moodysson står som upphovsman. Där står:
En biträdande professor får möjlighet att utvecklas som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som professor. Rekrytering av biträdande professor får endast ske till antingen en befintlig professur eller en beslutad nyinrättad professur.
Varje ny biträdande professor vid JU ska vara en strategisk rekrytering där målet ska vara att tjänsten ska övergå till en befattning som professor. En tillsättning av biträdande professor förutsätter långsiktig planering av fackhögskolan samt samverkan med övriga fackhögskolor och JU:s ledning.
En biträdande professor får anställas tillsvidare som universitetslektor i kombination med ett förordnande som biträdande professor och en sakkunnigprövning till befordran till professor ska genomföras senast efter det antal år som bestämts i utvecklingsplanen vid rekryteringen, dock senast 6 år från anställningsdagen. För befordringsprövning gäller som minimumbehörighetskrav enligt 4.1 och 4.2 (Anställningsordningen). Om biträdande professorn ej meriterats till professor inom den utsatta tiden, sägs förordnandet upp och medarbetaren återgår till anställningen som lektor.
För att uppfylla kraven för att anställas som biträdande professor ska den sökande:
– uppvisa en forskningsprofil med tydlig progression efter avhandlingsarbetet vad gäller bredd och djup inom ämnesområdet samt arbeten som är av god internationell standard men som ej uppnår till behörighetskraven för professor
– dokumenterat sin skicklighet genom en total vetenskaplig produktion som överstiger docentkompetens enligt de gemensamma riktlinjerna för antagning av docent vid Jönköping University som utvecklas under 2018.
– ha dokumenterat sin erfarenhet av att erhålla externa medel för forsknings- och utvecklingsprojekt
– ha genomgått utbildning i forskarhandledning eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskap
– uppvisa dokumenterad erfarenhet av handledning på forskarnivå
– uppvisa dokumenterad pedagogisk skicklighet samt genomgått högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskap
– ha varit verksam som självständig forskare samt varit ledare för forskningsgrupp
– uppvisa god förmåga att samverka med omvärlden – nationellt och internationellt
– ha dokumenterad erfarenhet av akademiskt ledarskap
Moodysson finner i analysen att Sandström, med ett undantag, redan uppfyller samtliga krav. Det som inte uppfylls är kravet på handledning på forskarnivå:
Sandström behöver ytterligare erfarenhet av att ha agerat som huvudhandledare på forskarnivå. Han har hittills varit bihandledare för en doktorand fram till Licentiatexamen; varit bihandledare för en doktorand under de senaste två åren fram till examen; är bihandledare för tre doktorander från start med beräknad examen under 20/21. Bedömningen är att Sandström uppfyller kraven då han agerat som huvudhandledare för två doktorander från start fram till godkänt Research proposal.
Moodysson föreslår följande aktiviteter:
Sandström ska ges möjlighet att rekrytera och huvudhandleda 1-2 doktorander under hösten 2020. Sandström ska också ges prioritet i de fall vi behöver ändra handledarrollerna för befintliga doktorander. Sandström ska uppmuntras och stödjas att söka medel för fler doktorander inom ramen för projektansökningar.
Detta krav ska enligt analysen vara uppfyllt senast 230501.
2020-2023: Sandström publicerar en rad debattinlägg och andra skrifter där han kritiserar ”gröna bubblor”. I en artikel i Kvartal publicerad hösten 2022 argumenterar han och medförfattarna exempelvis att ”vätgasbubblan kommer att spricka”. I en rapport för tankesmedjan Timbro publicerad i juli 2023 skriver han angående EU-subventioneringen av vätgas: ”Som en följd av dessa gratispengar förvrängs incitamenten och det skapas hajp runt olika teknologier”. Sandström uppmärksammar i samma rapport olika utmaningar för havsbaserad vindkraft: ”Havsbaserad vindkraft är förknippad med många utmaningar. Kostnaderna är höga för installation och drift till havs, samtidigt är livslängden betydligt kortare än man trott och verkar snarare vara 15 år än de 30 år man räknat med.” Sandström publicerar också flera artiklar om detta i Dagens Industri. I oktober 2023 utkommer Sandströms bok Gröna bubblor.
Mars 2023: Sandström får ett mejl där en av professorerna på JIBS – Leona Achtenhagen – står som avsändare. I mejlet står att ett sammanträde i professorsgruppen ägt rum och att följande framkommit:
During our meeting it became clear that though we acknowledge that you are a highly appreciated teacher, fulfill the requirements regarding publication output and quality, and have a high level of visibility in national mass media about your interest in energy and innovation policy, we continue to see a lack of progress along some of the important dimensions previously communicated to you via Jerker. We would like to see such progress before endorsing your application for promotion.
Sedan följer en rad krav som inte funnits med i denna form i den GAP-analys som gjordes när Sandström rekryterades (se nedan).
April 2023: Moodysson skickar emellertid en skrivelse till professorskollegiet (Research Faculty Board) på JIBS där han insisterar på att den tidigare GAP-analysen ska gälla. Han inleder:
According to the recruitment group and two external evaluators, all other criteria except PhD supervision were fulfilled at the time of employment at SAP [Senior Associate Professor]. The time for filling the gap was set to three years, which means that Sandström must be evaluated as Full Professor by the summer of 2003.
Moodysson tillägger:
Since Sandström has fulfilled the requirements of PhD supervision in the gap-analysis, it is my opinion that he now fulfills the criteria for promotion set by the Research Faculty Board, and I therefore recommend his application to be sent out for external evaluation.
Augusti 2023: Sandström får i ett beslut förlängd anställning som biträdande professor. Beslutet är undertecknad Moodysson och Jönköpings rektor Agneta Marell.
Oktober 2023: Sandström kontaktar ARW om sitt fall. Sandström skriver i mejlet: ”Tre år senare har inte någon extern granskning gjorts. Jag har uppfyllt kriterierna som från början var överenskommet.” I stället har han fått en ny GAP-analys. I den nya analysen har det krav som Sandström nu uppfyller, avseende handledning, strukits. Istället har en rad nya krav införts. Sandström befinns inte uppfylla flera av dessa nya krav. Exempelvis finns nu ett krav på att den sökande ska ha etablerat en forskningsagenda: “A full professor should have established a research agenda, and have shown regularity in publishing at a high international level.” Enligt bedömingen uppfyller Sandström inte detta krav: “The candidate only partly fulfills this requirement. While he regularly publishes on high international level, his research agenda around Digital Business is not yet clearly established.” Sandström behöver därför göra följande: “Develop and implement a research agenda in Digital Business well anchored in JIBS focus areas.” Uppfyllandet av detta krav kommer att kontrolleras kontinuerligt: “Continuously and must be demonstrated by the end of the SAP period. Evaluations will take place regularly through annual development talks. Must be fulfilled no later than 2026-07-31.”
Det krävs nu också: “Continuous dissemination of research results and visibility in the surrounding society, interacting with the local industry.” Sandström befinns visserligen uppfylla detta krav såsom det är formulerat. Men bedömaren är ändå inte helt nöjd: “The candidate fulfills the requirement of visibility in the surrounding society, but mainly through visibility in media outside of his area of appointment.” Här finns en hänvisning till det faktum att Sandström interagerat med samhället i ett annat område, dvs. uppmärksammandet av gröna bubblor, än det som hans anställning gäller (Digital Business). För att uppfylla kravet krävs ”[i]nteracting with local industry and within digital business”. Samma sak gäller det nya kravet: “Contribution to society at large and being active in the intellectual public debate. A professor should be able to show visibility on social media platforms, or in media.” Sandström uppfyller visserligen kravet om det tolkas ordagrant, men bedömningen blir att han inte gör det då han inte uppfyllt det på det sätt som enligt bedömaren vore det rätta.
Sandström ställer i sitt mejl till oss följande frågor:
1) Får man strunta i en ursprunglig gap-analys och hitta på en ny tre år senare?
2) Om ingen annan biträdande professor fått en ny gap-analys, är det grund för diskriminering?
3) Innebär en så tydlig styrning av min tid (enligt ny gap-analys) en inskränkning av den akademiska friheten?
ARW inleder nu sin bevakning av fallet och börjar samla dokumentation.
Augusti 2024: Christian Sandström säger upp sig.
Oktober 2024: Linda Öhrn på Dagens Industri börjar gräva i ärendet. Hon kontaktar ARW:s Erik J Olsson för ytterligare material och bedömning. En överenskommelse ingås att DI ska få publicera granskningen först, innan ARW publicerar något.
25 november 2024: Linda Öhrns granskning publiceras i Dagens Industri, där även ARW uppmärksammas.
EJO/MZ
♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! Nu också via Patreon! ♦