Kritiken mot Sterte växer: Karlstads universitet ställer in rådgivande rektorsval

Anställda och studenter i Karlstad får ingen möjlighet att säga sin mening i ett rådgivande rektorsval. Det beslutet har rekryteringsgruppen fattat. Detta trots att styrelsen tidigare fastslagit att ett sådant val ska hållas. Samtidigt växer kritiken mot rekryteringsgruppens kandidat Johan Sterte.

Hörandeförsamlingen får ingen möjlighet att rösta om ny rektor vid Karlstads universitet, trots att ett sådant val skulle hållas i perioden 20-24 mars enligt den tidsplan som universitetsstyrelsen fastslog 2016-10-03.

Av styrelsens beslut om de avslutande stegen i processen framgår att det under perioden 13 till 17 mars skulle genomföras hörande och eventuellt kompletterande intervjuer. Ett rådgivande val skulle genomföras mellan den 20 till 24 mars, och den 25 april skulle rekryteringsgruppen lämna förslag om vilken kandidat som regeringen bör utse. Efter beslut skulle sedan styrelsen lämna förslaget till regeringen.

Den hörandeförsamling som skulle få rösta ska enligt samma beslut utgöras av 20 lärare, 10 övriga anställda, 10 studenter, 5 doktorander och 10 chefer.

Men valet genomfördes aldrig.

Rektors sekreterare förklarar: ”Då endast en kandidat gick vidare till hörande, har rekryteringsgruppen beslutat att inget val ska genomföras”. Det ska nämnas att det är rekryteringsgruppen själv som bestämt att ”endast en kandidat gick vidare till hörande”.

Informationen att valet ställts in kommer i ett sammanhang där ARW och andra riktat långtgående kritik mot rekryteringsgruppens kandidat Johan Sterte och kan dessutom strida mot högskoleförordningen (1993:100) 2 kap. 8 §:

Rektor skall anställas genom beslut av regeringen för högst sex år efter förslag av styrelsen för högskolan. Anställningen får förnyas, dock högst två gånger om vardera högst tre år.

Innan styrelsen lämnar sitt förslag skall den höra lärarna, övriga anställda och studenterna på det sätt som styrelsen har bestämt.

I sitt arbete med att föreslå rektor, skall styrelsen så långt möjligt ta fram såväl kvinnliga som manliga kandidater. Styrelsen skall för regeringen redovisa hur jämställdhetsaspekten har beaktats. Förordning (2002:558).

Den avgörande frågan är om det faktum att valet ställts in trots att styrelsen fattat beslut om att så ska ske, är förenligt med förordningen som klart stipulerar att lärare och övriga anställda och studenter ska höras på ’’det sätt som styrelsen har bestämt’’.

ARW har i flera inlägg (se nedan) framhållit att Sterte som rektor vid Luleå tekniska universitet nedmonterat det kollegiala beslutsfattandet. Sterte har i ett remissvar till den statliga Ledningsutredningen i samma anda ställt sig bakom toppstyrning av våra högskolor där rektor i förlängningen fattar alla beslut om verksamheten. Lärare, administrativ personal och studenter ska i bästa fall ha en rådgivande roll.

I samma skrift försvarar Sterte långtgående sekretess vid rektorsval, i strid med den för akademin så viktiga öppenheten. ARW har slutligen dokumenterat hur personal i Luleå köpts ut under Stertes tid som rektor och att detta skett under tvivelaktiga former där den fackliga insynen har varit minimal. Flera har berättat hur de anser sig ha pressats att säga upp sig själva.

Kritiken fick Sterte att rasa mot ARW i medierna där han bl.a. beskyllde oss for att sprida osanningar och desinformation. Däremot har Sterte valt att inte utnyttja det medieutrymme han fått i lokalpressen för att konkret förklara vilka av de uppgifter vi lämnat som, trots omfattande dokumentation, skulle vara osanna eller ogrundade.

Även andra har reagerat på rekryteringsgruppens fokus på Sterte. En tidigare LTU-anställd och nuvarande professor i USA, Martin Peterson, skriver i ett aktuellt debattinlägg:

Alla anställda och studenter i Karlstad, är det verkligen så ni vill ha det? Mitt förslag är att ni skippar Sterte och väljer en mer demokratiskt inriktat rektor. Mer makt till anställda och studenter leder till högre akademiska resultat!

Då rekryteringsgruppens egen favorit kritiserats i medierna ger det inställda valet intrycket att man inte längre vill ta risken att anställda och studenter skulle ”välja fel”.

Fem personer har själva sökt tjänsten och såvitt vi förstår har ytterligare ett dussin nominerats. Det är olyckligt att rekryteringsgruppen ändå bara valt ut en kandidat för hörande. I ett demokratiskt system bör det finnas flera kandidater att välja mellan, säger Magnus Zetterholm på ARW.

Zetterholm menar att denna skada i viss mån hade kunnat repareras genom att man följt den fastslagna tidsplanen och låtit hörandeförsamlingen rösta för eller mot Sterte.

– Att man nu, i strid med tidigare beslut och högskoleförordningen, förvägrar personal och studenter denna möjlighet skadar förtroendet för ledningen och riskerar påverka arbetsmiljön i negativ riktning, säger Magnus Zetterholm.

Styrelsens tidsplan anger inte att det skulle finnas omständigheter där val inte behöver hållas. Även om det bara finns en kandidat kan ett så kallat förtroendeval äga rum. Zetterholm menar att rekryteringsgruppens beslut att ställa in valet är orimligt även mot bakgrund av att externa ledamöter från näringslivet är i majoritet i styrelsen:

– De kan i praktiken tillsätta en rekryteringsgrupp som utser en rektorskandidat som representerar näringslivets snarare än akademins intressen. Sedan kan gruppen förklara att inget val behövs därför att, enligt dem själva, bara en person kan komma ifråga.

– Om rekryteringsgruppens agerande inte stoppas kan lärare och studenter alltid förbigås vid rektorsval vilket hotar lärosätets oberoende från utomstående påverkansfaktorer, förklarar Magnus Zetterholm på ARW.

EJO/JSS

♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! ♦

 

Liknande ärenden

Rektorsvalet i Karlstad: huvudkandidat beskriver ARW-kritik som ”desinformation”

ARW varnar för påtänkt Karlstadsrektor: bäddat för konflikter med odemokratiske Johan Sterte vid rodret

Rättsosäkerhet vid Luleå tekniska universitet: obehörig chef köper ut lärare utan demokratisk insyn

Kollegialt inflytande minimalt när Lunds universitet väljer ny rektor: Unescos regler överträds