Academic Rights Watch får ny studentrepresentant: vill öka medvetenheten om ARW:s verksamhet bland studenter

Det är genom att ha en ständig närvaro och vara en möjlig ventil som Academic Rights Watch kan förhindra att studenter behandlas orättvist samt erbjuda stöd när så sker. Det säger Julian Kroon, som i dagarna valts som ny studentrepresentant i Academic Rights Watch.

Academic Rights Watch studentrepresentant heter från februari 2024 Julian Kroon. ARW fick en pratstund med Kroon om varför han valt ARW som forum för att engagera sig för studenters rättigheter och deras roll i främjandet av den akademiska friheten.

Academic Rights Watch: Du är ny studentrepresentant i Academic Rights Watch. Hur ser din egen bakgrund ut?

Julian Kroon: Det stämmer! Jag har en bakgrund som student vid Stockholms universitet där jag engagerat mig studentpolitiskt under en längre tid. Framförallt var jag förbundsordförande för den partipolitiskt obundna studentföreningen Konservativa Förbundet jämte uppdrag i kårfullmäktige. Idag arbetar jag för den Bryssel-baserade tankesmedjan New Direction på projektbasis fokuserat på att föra europeiska organisationer som ännu inte har kontakt med varandra närmare. Min förhoppning är det nätverk av studenter runtom i Sverige och organisationer i Europa jag byggt upp ska komma till användning för ARW.

Academic Rights Watch: Varför anser du att det är viktigt att ARW även tar upp studenternas situation exempelvis när det gäller yttrandefrihet?

ARW:s studentrepresentant Julian Kroon

Julian Kroon: I samband med undervisningen på universiteten befinner sig studenterna i ett relativt underläge gentemot de som undervisar som åtnjuter en position av auktoritet. Detta är naturligt, och bör så även förbli, men det innebär att studenter i vissa fall har ännu mindre möjligheter att göra sin röst hörd än etablerade akademiker. Att bli ovän med den som sätter betyg är det få som vill bli, även om studenten bör anses ha rätt till sin egen uppfattning om en fråga. Det är genom att ha en ständig närvaro och vara en möjlig ventil som ARW kan förhindra att studenter behandlas orättvist samt erbjuda stöd när så sker.

Academic Rights Watch: Vad hoppas du kunna åstadkomma som studentrepresentant?

Julian Kroon: Mitt mål som ny studentrepresentant är att öka medvetenheten om ARW:s verksamhet bland studenter samt erbjuda fler möjligheten att engagera sig. Mitt personliga intryck är att det är många som stödjer ARW:s idéer, men att få vill tala ut om det på grund av potentiella konsekvenser. Jag vill att akademiker som blir orättvist behandlade inte enbart ska mötas av kritik av studenter utan också väldigt tydligt se hur många studenter som egentligen stödjer dem.

Academic Rights Watch: Du är även associerad med den konservativa tankesmedjan Oikos med kopplingar till Sverigedemokraterna. Är ditt engagemang i Oikos förenligt med din uppgift i Academic Rights Watch, som är en partipolitiskt obunden stiftelse?

Julian Kroon: ARW är en partipolitiskt obunden organisation – men det innebär inte att verksamheten är helt och hållet opolitiskt. Organisationens syfte är att värna det vi brett kallar för akademisk frihet vilket i sig är ett politiskt ställningstagande. När jag nu engagerar mig i organisationen gör jag det jämte personer med annorlunda bakgrunder än mig själv; liberala, socialistiska med mera. Det är min övertygelse att det enda sättet vi kan nå målet om en starkare akademisk frihet är genom att jobba tillsammans mellan alla olika läger. Ur det perspektivet ser jag det snarare som en styrka att så många olika typer av personer som möjligt är inkluderade.

♦ Gillade du det du nyss läste? Stöd vår verksamhet! Nu också via Patreon! ♦

Liknande ärenden